De belangrijkste functie van tuinverlichting is dat het zorgt voor sfeer. Maar je kunt de lampen ook meer praktisch benutten. Zo geven ze je het broodnodige licht in de avonduren, wat bijdraagt aan je veiligheid. Stel, je gaat binnenkort met de tuin aan de slag, waar moet je dan aan denken bij het aanleggen van tuinverlichting? Wij geven je vijf tips.

Gebruik niet te felle verlichting

Denk erom. Het is geen stadionverlichting, maar tuinverlichting. Kies dus voor zacht licht dat een sfeervolle – of zelfs romantische – sfeer verzorgt. Geel licht past daarin het best. Voor een moderne uitstraling kun je echter ook kiezen voor wit licht.

Neem het mee in je tuinontwerp

Als je toch al een nieuwe tuin gaat ontwerpen, kun je direct het lichtplan meenemen. Uiteindelijk wil je een mooi geheel, waarin de verlichting een niet onbelangrijke rol speelt. Denk ook direct aan eventuele stroomkabels, die je door de grond moet leggen. Mocht je trouwens met stroomkabels werken, bewaar dan ergens een document met de positie van je kabels. Dat kan een hoop ellende schelen wanneer je moet gaan graven.

Gebruik solar led verlichting

Geen zin om stroomkabels aan te leggen? Dat begrijpen we, want het is best een gedoe. Gelukkig kun je ook kiezen voor solar tuinverlichting. Dit zijn led lampen met een zonnecollector, die overdag een ingebouwde accu oplaadt. Kies voor hoge kwaliteit, dan ben je zelfs in de winter verzekerd van licht tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dit type verlichting is niet alleen gebruiksvriendelijk, het is ook nog eens duurzaam. Je merkt er namelijk niks van op de energierekening! Hier vind je een ruim assortiment van Solar tuinverlichting: https://www.solarledverlichting.nl/

Kies geschikte posities

Waar je lampen moet plaatsen, hangt af van enkele factoren. Ten eerste is het handig om lampen achterin de tuin te plaatsen, omdat dit voor een ruimtelijk effect zorgt. Ten tweede plaats je wat zwakkere lichtbronnen wat dichter op elkaar. Zo kun je een mooie entree maken door meerdere lampen langs een pad te plaatsen. Denk ook even om de buren, zij moeten geen overlast krijgen door jouw lampen.

Benut mogelijkheden voor de veiligheid

Inbrekers hebben het liefst volledige duisternis. Verlichting kan dus preventief werken wanneer je inbraken wil voorkomen. Het is helemaal handig wanneer er een bewegingssensor is, zodat de lampen vanzelf gaan branden bij beweging. Dat schrikt ongetwijfeld af! Door verlichting in de tuin te zetten, bijvoorbeeld bij de voordeur, kunnen eventuele veiligheidscamera’s ook betere beelden maken.

Licht specifieke planten of objecten uit

Sommige planten en decoraties, zoals tuinkabouters of modelmolens, verdienen misschien wat extra aandacht. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een mooie spar uit te lichten? Het is zeker het overwegen waard wanneer je start met een herinrichting van de tuin.