Zonder een kappersschaar kun je als kapper je werk niet doen. In tijden van Corona kun je zelfs als je geen kapper bent niet zonder een kappersschaar. Een kappersschaar kopen kan hier! Maar welke schaar kun je het beste kopen? Er zijn veel verschillende modellen om uit te kiezen. We zullen je hier wegwijs maken in de wereld van kappersscharen.

Wat wil je met de schaar doen?

Dit is van groot belang in de keuze van de juiste kappersschaar. Er zijn vier mogelijkheden:

  1. Knippen
  2. Slicen
  3. Uitdunnen en/of opknippen
  4. Uitdunnen

Een kappersschaar om het haar mee te knippen

Je koopt een knipschaar wanneer je het haar wilt bijpunten of contouren. Een knipschaar is een kappersschaar met twee snijbladen zonder vertanding. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een knipschaar zowel mét als zonder microvertanding verkocht wordt. De microvertanding zorgt ervoor dat het haar niet wegglijdt tijdens het knippen. Dit is handig wanneer je erg stijl haar knipt, of wanneer je een beginnend kapper bent.

 

Een kappersschaar om mee te slicen

Wanneer je ervoor kiest om het haar te slicen, snijd je met een schaar door het haar. Dit is een lastige techniek en voornamelijk voor gevorderde kappers. Zoals je al kunt raden heb je in dit geval een schaar zonder microvertanding nodig.

Jaguar knipschaar

Een kappersschaar om uit te dunnen en/of op te knippen

Wanneer je het haar wilt uitdunnen, of wanneer je het haar wilt opknippen, kun je het beste een coupeschaar gebruiken. Een coupeschaar wordt gekenmerkt door één snijblad met grove vertanding en één snijblad zonder vertanding. Hiervoor geldt, des te meer tanden de schaar heeft, des te minder de uitdunning is.

Jaguar coupeschaar

Een kappersschaar om het haar mee uit te dunnen

Wanneer je het haar alleen wilt uitdunnen, kies je voor een effileerschaar. Beide snijbladen van de schaar bestaan uit vertanding. Voor een effileerschaar geldt hetzelde als voor een coupeschaar: des te meer vertanding, des te minder de verdunning is. Het knippercentage duidt aan hoeveel haar er wordt weggeknipt. Des te hoger het knippercentage, des te meer haar wordt geknipt met de effileerschaar.

effileerschaar Jaguar

Offset (ergonomische) schaar vs. klassiek design

Een ander punt van aandacht: de vorm van de schaar. Bij een kappersschaar met een klassiek design zijn de benen van de schaar even lang. De ogen van de schaar staan recht tegenover elkaar. Dit design geeft relatief veel bewegingsvrijheid aan de vingers.

Een schaar met een offset design is volledig naar de vorm van de hand gepositioneerd. Het is een meer ergonomisch verantwoord design dan de klassieke variant.

offset kappersschaar jaguar

Waar kun je verder nog op letten?

Het bovengenoemde zijn niet de enige factoren om rekening mee te houden. De volgende factoren kunnen ook een rol spelen in de keuze voor de juiste kappersschaar:

  • Het merk: doorgaans zijn Kyone, Jaguar en Tondeo de populairste merken;
  • Ben je linkshandig of rechtshandig? Er zit verschil in deze scharen;
  • Een schaar met of zonder pinksteun. Dit zorgt ervoor dat de vingers op één lijn liggen;
  • Het gewicht van de schaar;
  • De kleur van de schaar;
  • Een combiset. Waarschijnlijk heb je als kapper niet genoeg aan één schaar en heb je er meerdere nodig. Gelukkig bieden Tondeo, Kyone en Jaguar kappersscharen sets aan.
extra tips kappersschaar