Floaten, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het precies. Het is een zeer populaire behandeling die je bij verschillende wellness centra kunt boeken. Tijdens het floaten lig je in een bad met water. Dit bad is gevuld met magnesiumzout. Doordat je drijft heb je het gevoel dat je gewichtloos bent. Hierdoor kun je een uur lang heerlijk ontspannen. Heb jij echt een recharge nodig? Dan moet je zeker een keer gaan floaten!

Hoe werkt het precies?

Je kent het verhaal van de Dode Zee vast wel. Je kunt hier namelijk drijven op het water. Dit komt door het hoge zoutgehalte in het water. Floaten lijkt hier een beetje op. De Dode Zee wordt als het ware nagebootst. De floatcabine is gevuld met magnesiumchloride. Dit is zout met een hoog magnesiumgehalte. Een essentieel mineraal voor het menselijk lichaam. Wanneer je regelmatig gaat floaten wordt dit mineraal weer aangevuld. Floaten heeft dus ook meer effect wanneer je dit regelmatig doet. Als je het eens in de twee weken doet weet je zeker dat je goed zit!

Floaten

Ontspanning voor lichaam en geest

Ken je dat? Het ultieme zen-gevoel? Floaten zorgt ervoor dat je volledig ontspant. Vanaf het moment dat je de cabine instapt voel je een vlaag van ontspanning over je heenkomen. Het water heeft de perfecte temperatuur, net zoals de omgeving. De temperatuur van het water is hetzelfde als de ruimte. Zo kun je het dus nooit koud krijgen! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat floaten rustgevender is dan mediteren.

Je voelt natuurlijk ontspanning, maar er gebeurt ook echt iets met je lichaam. Floaten zorgt voor een betere bloedcirculatie. Daarnaast wordt je hartritme en ademhaling beter gereguleerd. De zuurstofcirculatie in je lichaam wordt verbeterd, waardoor je lichaam zuurstof beter kan opnemen. En ik hoor je al denken: “Wat als ik in slaap val?” Dit is geen probleem en volkomen veilig. Leuk feitje: 1 uur slapen in de floatcabine staat gelijk aan 5 uur slapen in bed! Zeker een keer proberen dus!

Floaten als effectieve therapie

Floaten wordt ook gebruikt om medische- en psychische te verbeteren of te stabiliseren. Ik heb hieronder een aantal situaties op een rijtje gezet:

 • Bij stress, angsten, depressies, een burn out en oververmoeidheid
 • Als aanvulling op fyshiotherapie of psychotherapie
 • Wanneer je last hebt van huidklachten, restless legs, ontstekingen of migraine
 • Bij zwangerschap
 • Wanneer je last hebt van een whiplash, blessures, RSI of reumapatiënt bent

De effecten van het floaten werken langer door dan alleen de floatsessie. Zo ervaar je ook na het floaten ultieme ontspanning. Je zult merken dat je een betere stemming hebt. Dit komt omdat je hersenen in de zogeheten ‘thetafase’ zitten. Dit is een fase waarbij concentratie en inspiratie gestimuleerd wordt. Goed voor je creativiteit! Daarnaast stimuleert floaten de aanmaak van het gelukshormoon ‘endorfine. Hierdoor voel je je ook een stuk postiever!

floatcabine

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat floaten. Hiervoor heb ik een to do lijstje gemaakt:

 • Scheer je niet vlak voor een sessie. Het hoge zoutgehalte kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt.
 • Draag je lenzen? Doe deze dan uit tijdens het floaten.
 • Zorg ervoor dat je niet fanatiek sport, eet of drinkt voordat je gaat floaten. Hierdoor kan je lichaam gestrest raken.

Wanneer mag je niet floaten?

 • Heb je last van heftige huidbeschadigingen? Dit moet eerst genezen zijn, voordat je gaat floaten.
 • Wanneer je ongesteld bent is het niet toegestaan om te floaten.

Daarnaast moet je na het floaten goed drinken. Hiermee voer je de afvalstoffen af!

De voordelen op een rijtje!

Floaten zorgt voor ontspanning voor zowel lichaam als geest. Nog niet overtuigd? Ik heb alle voordelen nog even voor je op een rijtje gezet:

 1. Je slaapt beter
  Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat 2 uur floaten per week na 2 weken al een positief effect heeft op je nachtrust!
 2. Je hebt minder last van hoofdpijn
  Floaten wordt gezien als een langdurige en veelzijdige behandeling als het aankomt op spanningshoofdpijn. Recente studies hebben bewezen dat het zelfs helpt tegen Migraine!
 3. Het helpt om je bloeddruk te verlagen
  Heb je last van een hoge bloeddruk? Door regelmatig te floaten kun je je bloeddruk aanzienlijk verlagen. Op de lange termijn zorgt dit er ook voor dat de kans op beroertes en hartaanvallen wordt verminderd!
 4. Je kunt beter ontspannen
  Heb je last van stress? Dan kan floaten wel eens dé uitkomst zijn. Veel studies hebben aangetoond dat floaten stress symptomen kan verminderen.
 5. Je spieren herstellen sneller
  Wanneer je een fanatieke sporter bent dan heb je regelmatig last van spierpijn. Floaten vermindert spierpijn en verlaagt het melkzuur in je spieren.

Kortom: genoeg redenen om een keer te gaan floaten!