Wanneer je voor een makelaar kiest gaat alles sneller, of dit nu gaat om de verkoop, de verhuur of de aankoop van een woning. Maar voordat je kiest voor een geschikte verkoop-, aankoop- of verhuurmakelaar is het belangrijk om je te gaan verdiepen in de verschillende makelaardijen. Want welke past het beste bij jou?

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk duizenden makelaars in Nederland. Om je op weg te helpen, vertellen we hier waar je op moet letten in de zoektocht naar een passende makelaar.

Ben je directe op zoek naar een goede makelaar in Friesland? Kies dan voor Lamberink makelaars!

Makelaardijen vergelijken

Makelaardijen in Nederland mogen zelf de prijzen voor de diensten die zijn aanbieden bepalen. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke prijs die je voor verschillende makelaardijen moet betalen nogal ver uit elkaar ligt. Online kun je een hoop vergelijken via sites, maar het is belangrijk om zelf ook op een aantal punten te letten:

  • Is de makelaar aangesloten bij een branchevereniging, of is hij onafhankelijk?
  • De opstart- en courtagekosten van de makelaar;
  • Intrekkingskosten en exclusiviteitscontract.

Onafhankelijkheid van de makelaar

Makelaar is geen beschermd beroep. Hierdoor kan iedereen zich zomaar “makelaar” noemen. Zelfs zonder opleiding! Wanneer een makelaar is aangesloten bij een branchevereniging voldoet de makelaar wel aan de eisen.

Wanneer je kiest voor een makelaar die lid is bij een branchevereniging, geniet je nog van een extra groot voordeel. Wanneer je namelijk onenigheid hebt met de makelaar, kun je eenvoudig aankloppen bij de geschillencommissie. Wanneer je toch kiest voor een onafhankelijke makelaar en een probleem doet zich voor, dan kun je alleen terecht bij de rechtbank.

een makelaar kiezen

Courtage- en opstartkosten van de makelaar

Wanneer je op zoek gaat naar een makelaar, is het opvallend dat de prijzen onderling flink kunnen verschillen. Deze verschillen komen voort uit de courtage- en opstartkosten.

Wanneer je een makelaar kiest, zijn de verschillen in de opstartkosten (kosten die gemaakt worden om de verkoop van de woning op te starten) tussen makelaars al snel enkele honderden euro’s. Daarnaast kunnen zich grote verschillen voordoen in de courtagekosten (een percentuele beloning op de verkoopprijs van het huis). Het courtage is doorgaans ongeveer 1,5%, maar dit is afhankelijk van de regio en de makelaar.

Intrekkingskosten en exclusiviteitscontract

Doorgaans krijg je bij vele makelaars ook te maken met intrekkingskosten en exclusiviteitscontracten. Wanneer je een exclusiviteitscontract tekent, geef je één makelaar voor enkele maanden het recht om jouw woning te verkopen. Wanneer je dit contract tussentijds opzegt en een andere makelaar jouw woning in deze contracttijd verkoopt, moet je courtage betalen aan beide makelaars.

Intrekkingskosten hebben betrekking op de kosten die gerekend worden wanneer je de opdracht tot de verkoop van de woning intrekt. Op dit moment moet je de makelaar betalen, ook al is de woning niet verkocht.

courtagekosten

Overige factoren om rekening mee te houden

Daarnaast is het ook handig om rekening te houden met de bereikbaarheid van de makelaar. Wanneer je overdag bijvoorbeeld altijd werkt, is het handig om een makelaar in te schakelen die je in de avonduren nog via Whatsapp kunt bereiken.

Daarnaast is het tevens verstandig om rekening te houden met de diensten uitgevoerd worden voor de te betalen prijs. Een duurdere makelaar kan namelijk heel erg de moeite waard zijn, wanneer deze de woning snel verkoopt tegen een hogere prijs dan een goedkopere makelaar.

We kunnen je in elk geval één ding op het hart drukken: een goedkope makelaar kiezen loont niet wanneer je snel en voor de beste prijs-kwaliteitverhouding je woning wilt verkopen.