Een airbrush compressor is een essentieel onderdeel bij het airbrushen. Het apparaat bevat een drukvat, dat een constante luchtstroom biedt. Zonder de luchtbron is airbrushen niet mogelijk. Het kiezen van een geschikte airbrush compressor vormt echter vaak een uitdaging. Dit komt omdat men vaak niet weet waar rekening mee moet worden gehouden. Dit blog bespreekt de factoren die je in je achterhoofd moet houden bij het kiezen van een airbrush compressor.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waar je de compressor voor wilt gebruiken, maar ook van het type airbrush dat je gebruikt en de grootte van de straalpijp. Meer vermogen is over het algemeen beter. Echter zorgt het ook voor extra gewicht; iets waar je zeker rekening mee moet houden.

Voor een kleine luchtpenseelcompressor voor de kleinere airbrush-klussen voldoet 10 I/min. Voor bijvoorbeeld motorfietsen en carrosserie heb je minimaal 20 I/min nodig. Gaat het om een auto- of vrachtwagen? Kies dan een compressor voor het airbrushen met een vermogen van 30 I/min of meer.

Heeft het apparaat een auto-off functie?

Alle airbrush compressoren maken ‘lawaai’. Het ene model wat meer en een ander model minder, maar het komt erop neer dat geluid altijd een factor zal zijn. Door middel van een auto – off functie ben je in staat om het lawaai te verminderen. Wanneer je de compressor niet gebruikt zorgt de auto-off functie dat het apparaat wordt uitgezet.

Bovendien zorgt de functie voor een geluidsvermindering van 75%. Deze aanzienlijke vermindering heeft tot gevolg dat het airbrushen als rustgevender ervaren zal worden. Het enige nadeel is dat airbrush compressoren met de functie duurder zijn dan de reguliere compressoren.

Heb ik een compressor met tank nodig?

De keuze voor een compressor met tank wordt grotendeels bepaald door je budget en de airbrush werkzaamheden die je wilt verrichten. Een kleine tank kan verschil maken, doordat de luchtpulsatie van de zuiger naar de airbrush wordt geëlimineerd. De kleine tanks wegen vaak rond de 0,3 liter en voegen daarmee weinig toe aan je compressor.

De modelbouwfanaten die aan grote stukken willen werken raden we aan om een grote tank aan te schaffen. Hiermee heb je geen pulsatie en gaat het apparaat uit als je de maximale druk bereikt. Verder heeft een grote tank als voordeel dat de hoeveelheid vocht dat de airbrush afgeeft wordt verminderd.

Wil je meer informatie ontvangen over airbrush compressoren?

Voor meer informatie over airbrush compressor en de overige factoren waar je rekening mee moet houden raden wij je aan om de site van Scenery Workshop te bezoeken: https://www.sceneryworkshop.nl/. Als expert op het gebied van modelbouw materialen en benodigdheden kunnen zij al je vragen beantwoorden en zijn ze altijd in staat om je aan een geschikte airbrush compressor te helpen. Mocht je op zoek zijn naar andere modelbouw benodigdheden, neem dan gerust hun assortiment door.

airbrush compressor bij scenery workshop