Huisveilingen staan in het teken van de verkoop van woningen. Een huisveiling kan vrijwillig zijn, maar het kan ook gaan over een executieveiling. Vaak is het mogelijk om deze onder de marktwaarde te kopen. Maar huisveilingen kunnen ook veel risico’s met zich meebrengen. Zo is het niet altijd mogelijk het huis goed te bezichtigen voordat je erop geboden hebt. Daarnaast is het van belang dat jij je goed voorbereid, zodat je niet voor verborgen kosten komt te staan. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je deelneemt aan een veiling. Zodat jij goed voorbereid begint aan de huisveiling, want het is zeker iets wat je in overweging kunt nemen. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan meer over de Onroerend goed veiling.
Hoe werken huisveilingen
Zoals gezegd kunnen huiseigenaren ervoor kiezen om hun huis vrijwillig te veilen. Enerzijds kan dit gedaan worden als wordt verwacht dat het huis in dat geval meer oplevert, maar ook omdat het huis in dit geval veelal sneller verkocht kan worden. Het kan echter ook zijn dat het huis via een executieveiling wordt aangeboden.
Executoriale verkoop wordt bijvoorbeeld ingezet wanneer een huiseigenaar enkele maanden aan hypotheekbetalingen mist. In dit geval kan de bank of andere geldschieter het onroerend goed onder executie plaatsen. De geldverstrekker hoopt het nog verschuldigde op de hypotheek terug te verdienen, maar krijgt vaak minder. Het is niet toegestaan om meer of winst te halen uit de veiling.
Risico’s op huizenveiling: wat u moet weten
Over het algemeen dienen huiseigenaren van een veiling in Nederland mee te werken aan een bezichtiging. De ervaring heeft echter geleerd dat dit niet altijd gebeurt. Hiervan is voornamelijk sprake bij verplichte verkoop. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden bij executieverkoop. Als de huiseigenaren hun hypotheek of onroerendgoedbelasting oversloegen, hebben ze de woning ook niet voldoende onderhouden. In sommige gevallen hebben ze zelfs opzettelijk schade aangericht toen ze wisten dat ze het huis kwijtraakten.
En zelfs als je voor de veiling een huis kunt bezichtigen, kun je nog niet alles zien. Tenzij u een ervaren aannemer of taxateur bent, weet u misschien niet waar u echt op moet letten. Achter de muren of onder de vloeren kunnen zich ernstige problemen voordoen. U moet meer geld uitgeven om deze problemen op te lossen.
Probeer zoveel mogelijk van het huis te zien
Een goede manier om te beginnen is door uw zoekopdracht te beperken tot huizen die inspecties vóór de veiling mogelijk maken. Misschien wilt u een vertrouwde makelaar in onroerend goed of een taxateur voor hun kijk op de echte waarde van het onroerend goed. Of als je een ervaren aannemer kent, kunt je hem of haar vragen om je te vergezellen om de woning te beoordelen en de kosten van eventuele reparaties in te schatten.
Tips voor huizenkopers met een beperkt budget
Krijg een goed idee van de renovatiekosten voordat je een opknapper koopt. Vaak wordt het budget overschreden door de combinatie van de veilingkosten en het opknappen van de woning. Zoek daarnaast professionele begeleiding. Een financieel adviseur kan je helpen op het financiële pad naar het bezitten van een woning.